Smederevka Jelena Pantović u srpskom timu na Paraolimpijadi u Parizu

SMEDEREVO, 20. avgust 2024 – Na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Parizu, koje će biti krajem ovog i početkom narednog meseca, delegacija od 54 člana će predstavljati Srbiju, a među njima je i Jelena Pantović iz Smedereva, koja je deo tima u parastreljaštvu.

Jelena je članica smederevskog Streljačkog kluba OSI “R50” a na Evropskom prvenstvu u Granadi osvojila je šesto mesto i time ostvarila normu za učešće na Paraolimpijskim igrama. Pre tri godine u Novom Sadu je oborila državni rekord u gađanju vazdušnom puškom u kategoriji SH1.

„Od ovog takmičenja očekujemo visoke sportske rezultate i nove uspehe naših sportista. Verujemo da će naša reprezentacija pokazati snagu, odlučnost i timski duh, te doneti radost i ponos našoj zemlji. Svaka medalja i uspeh biće nagrada za trud i posvećenost koju su uložili tokom priprema“, navode iz Paraolimpijskog komiteta Srbije.

Osim Jelene, u streljaštvu će nas predstavljati Laslo Šuranji, Dejan Jokić, Dragan Ristić, Živko Papaz, Zdravko Savanović, a treneri su Nenad Pajić, Vladimir Pajić i Dragan Marković.

Inače, streljaštvo je prvi put uvršteno u program Paraolimpijskih igara 1976. godine u Torontu.

Postoje dve osnovne kategorije disciplina: u stojećem stavu i u kolicima. Takmičenja se održavaju u muškoj, ženskoj i mešovitoj konkurenciji. Postoje i timska takmičenja, ali ona za sada nisu uključena u program Paraolimpijskih igara. Gađanju su malokalibarskim ili vazdušnim pištoljem ili puškom. Mete su od strelaca udaljene 10, 25 i 50 metara.

Na takmičenjima se koriste pravila Međunarodne svetske streljačke federacije (ISSF) izmenjena koliko je neophodno da bi se primenila i na osobe sa invaliditetom. Telo preko koga Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) rukovodi streljaštvom je Međunarodni streljački paraolimpijski komitet.

Paraolimpijsko streljaštvo se praktikuje u oko 60 država. Na Igrama u Londonu se u streljačkim takmičenjima nadmetalo 140 sportista u 12 disciplina.

Pored strelaca, u srpskoj delegaciji na igrama u Parizu biće i sedam predstavnika u paraatletici, po troje u stonom tenisu i taekvondou, dvoje u paratriatlonu, a po jedan takmičar ili takmičarka nastupiće u kajaku, plivanju i parapauerliftingu.


Aleksandar Vučić uručio je juče sportistima i članovima Paraolimpijskog tima Srbije državnu zastavu koju će nositi na Paraolimpijskim igrama u Parizu i poručio da je njihova odlučnost inspiracija za sve nas, naglasivši da su nagrade koje je država Srbija namenila za paraolimpijce koji osvoje medalje iste kao i za olimpijce i da su među najvećima u svetu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!